Nieuws

De 5 pijlers voor de jeugdopleiding

Technische commissie

De jeugdopleiding is van vitaal belang voor een vereniging. Dit is ook bij GKV het geval. Om deze opleiding van de nodige kwaliteit en richting te voorzien is de TC samen met onze jeugdsportcoordinator Wibout afgelopen zomer bezig geweest om de visie en rode draad kritisch te bekijken. Daaruit zijn 5 pijlers voortgekomen die we bij GKV belangrijk vinden in de jeugdopleiding

GKV is al lange tijd bezig met het begeleiden en opleiden van de trainers. Zo is er vorig jaar een trainerscursus geweest waar meerdere trainers van GKV hun diploma hebben behaald. Ook is er al enige tijd sprake van een rode draad. Deze is afgelopen door de TC en Wibout in zijn rol als jeugdsportcoordinator kritisch bekeken. Wat hieruit voort kwam is dat de inhoud nog heel goed up-to-date is, maar om ervoor te zorgen dat het voor de trainers te overzien is, is er nagedacht hoe we dit beter aan de trainers kunnen overbrengen.

Hierbij is het volgens ons belangrijk dat de trainers niet elke keer moeten opzoeken wat ze ook al weer moeten doen. Door te kiezen voor 5 pijlers kunnen de trainers dit eenvoudig onthouden. En dus beter toepassen. Daarnaast is het voor de begeleiding van de trainers ook bevorderlijk. Alle trainers kunnen op dezelfde punten worden begeleid. 

De 5 pijlers komen voort uit diverse vakgebieden, waar ieder TC lid vanuit de eigen expertise inbreng over heeft gegeven. De pijlers zijn de volgende :

  • Plezier
  • Opbouw van technisch bij de jongste jeugd naar meer tactisch bij de oudste jeugd
  • Overdragen van regie en verantwoordelijkheid aan de spelers
  • Betrokkenheid creeren met spelers en ouders
  • Oefeningen aanbieden als oefenspelvorm; met een keuze voor de spelers zelf en weerstand bij het uitvoeren van de opdracht

Plezier :
Gezelligheid is al sinds de oprichting de kern van GKV. Dit neemt dus ook een voorname rol in bij het opleiden van de jeugd. Plezier bij de spelers maar ook bij de trainers is de basis van waaruit er ontwikkeld kan worden. Dit komt onder meer terug in de pleziertools die de komende periode bij alle jeugdteams toegepast gaan worden

Opbouw van technisch naar tactisch :

Bij de jongste jeugd vinden wij het belangrijk dat ze de verschillende vaardigheden van het korfbal goed onder de knie krijgen. Het gebruik van een goede techniek helpt om vaker te kunnen scoren. Naarmate de spelers ouder worden verschuift de focus naar het tactische gedeelte. Spelers gaan leren hoe ze kunnen spelen. Spelers leren ook te kijken hoe de tegenstander speelt en wat ze daar als oplossing voor kunnen bedenken.

Regie overdragen :
Om goed met de huidige tijd mee te gaan, waarbij kinderen steeds meer een eigen mening hebben, is het van belang dat spelers meedenken over de verschillende onderdelen van een training. Dit kan bij de F zijn dat ze zelf groepjes moeten maken tot bij de A dat ze zelf meedenken over wat ze willen ontwikkelen. Bij het overdragen van de regie is het van belang dat de trainer veel vragen stelt aan de spelers om deze actief te laten meedenken over mogelijke oplossingen.

Betrokkenheid :
Betrokkenheid zorgt ervoor dat de spelers meer gaan meedenken over nieuwe ideeen en andere oplossingen. Ook vergroot de betrokkenheid het plezier bij zowel spelers als trainers en ouders. Dit is te bereiken door veel de regie over te dragen. Daarnaast zal de TC komend seizoen ook diverse andere manieren toepassen om de betrokkenheid te vergroten. Door meer in gesprek te gaan met de betrokkenen en te luisteren naar hun inbreng gaan we de betrokkenheid verbeteren.

Oefenspelvorm :
Trainingen zijn er om, naast de sociale aspecten, korfbalspecifieke vaardigheden te leren die de spelers toe kunnen passen in de wedstrijden. Door oefeningen aan te bieden in een vorm die meer lijkt op een wedstrijdsituatie is het voor spelers makkelijker om deze vertaalslag te maken. Om een oefening meer te laten lijken op de wedstrijd is het van belang dat spelers zelf nadenken over welke oplossing ze gaan kiezen. Deze oplossing is vaak mede gebaseerd op wat de tegenstander doet. Daarom is het ook belangrijk om zoveel mogelijk met een verdediger te trainen. Hierdoor krijgen de spelers grotere weerstand. Het zelf laten maken van de keuze is ook een vorm van regie overdragen.

Deze 5 pijlers hebben veel invloed ook op elkaar. Komend seizoen gaan we hier met de trainers mee aan de slag om dit zowel spelers als trainers eigen te maken. Daar kunnen we dan de komende jaren op meerdere fronten de vruchten van plukken.
Als er nog vragen zijn over deze 5 pijlers of wellicht dat u vindt dat er nog 1 of meerdere ontbreekt, de TC en JSC zijn van harte bereid om hierover in gesprek te gaan. Door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u dit kenbaar maken

Wij gaan de komende periode hard aan de slag om deze pijlers naar voren te laten komen. Met het niveau wat de trainers ook de afgelopen trainersbijeenkomst hebben laten zien, zijn we er volledig van overtuigd dat dit gaat lukken!