Nieuws

Coach Handboek deel 5: trainingsvoorbereiding

Coach Handboek

Na alle voorbereiding zijn we aangekomen bij de trainingen. De grootste taak van de trainer. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Een goede training bestaat uit een spel of oefening voor de spelers om warm te worden. Vervolgens ga je als trainer aan de slag met een bepaald thema. Denk hierbij aan vrijlopen, rebounden of voor verdedigen. Binnen dit thema volgen een aantal oefeningen die steeds moeilijker worden voor de spelers. Daarna volgt een partijvorm waarbij je als trainer aanwijzingen geeft op het thema dat daarvoor is behandeld.

Met name de voorbereiding van het thema dat je gaat behandelen is van belang. Daarmee zorg je ervoor dat het niveau van de oefeningen beter aansluit op de spelers. Die maken daardoor grotere stappen en worden sneller beter. Een tweede manier om ervoor te zorgen dat spelers grotere stappen maken is om ervoor te zorgen dat de oefening zogeheten ‘wedstrijdspecifiek’ zijn. Hoe meer een oefening lijkt op een wedstrijdsituatie hoe sneller de spelers de nieuwe vaardigheden in een wedstrijd kunnen toepassen. Hierbij zijn 2 aspecten van belang : keuze en weerstand. Met keuze wordt bedoeld dat spelers zelf de situatie moeten inschatten en een effectieve oplossing kiezen. Het is jouw taak als trainer om deze situatie zo neer te zetten dat de speler keuzes kan maken. Met weerstand wordt bedoeld dat er een verdediger bij staat. De keuze die de speler maakt is grotendeels gebaseerd op de tegenstander en wat de andere spelers in het veld doen.
De opbouw van het thema begint met weinig aanvallers en verdedigers. Als dat goed gaat voeg je meer spelers toe. Zo is het voor een speler overzichtelijk en kan de vaardigheid in een steeds complexere situatie worden toegepast.

Het laatste waar rekening mee gehouden moet worden bij de voorbereiding van een training is de intensiteit. Een snellere opvolging van oefeningen en korte uitleg zorgt ervoor dat de spelers meer aan het bewegen zijn. Een goede voorbereiding helpt mee om een korte uitleg te geven.