Nieuws

Op weg naar een Rookvrije Generatie

Bestuur

Vanaf het nieuwe seizoen (2018/2019) richt GKV zich nog meer op gezondheid. We geven kinderen het goede voorbeeld als zij bij ons sporten. Dit betekent dat we ons sportterrein rookvrij maken. 

Waarom op weg naar rookvrij?
Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Daarnaast is meeroken zowel binnen als buiten schadelijk, met name voor kinderen. Ook in de buitenlucht kunnen kinderen in aanraking komen met tabaksrook. Door een rookvrij sportterrein voorkomen we dit. Kijk op www.rookvrijegeneratie.nl/sport voor meer informatie.

Al steeds meer sportverenigingen zijn rookvrij en de KNKV ondersteund dit dan ook.

Hoe is het besluit tot stand gekomen?
Aan het einde van het seizoen is Iris, bestuurslid GKV ‘Veiligheid & Gezondheid’, in gesprek gegaan met diverse mensen die een band hebben met GKV. Zo zijn leden/niet-spelende leden/oud leden/ouders en fans geïnterviewd en is er gevraagd naar jullie mening. Uit de interviews zijn interessante dingen naar voren gekomen; zo waren de niet-rokers vooral aan het meedenken met de rokers en de meeste rokers hadden de mening; volledig rookvrij.

Gezien onze korfbalvereniging buiten het sporten ook voor andere doeleinden wordt gebruikt door onze leden, is hier ook zeker rekening mee gehouden.

Tijdens de ALV zal GKV als rookvrije generatie worden geëvalueerd. Uw mening is hierin ook belangrijk. Mogelijk zijn er voor onze vereniging aanpassingen nodig of wellicht kunnen we over tot volledig rookvrij zonder uitzonderingen.

Wat verandert er?
Vanaf 13 augustus zijn wij rookvrij. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We vragen rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken. Wij vragen dan ook of er buiten het hek gerookt kan worden. De entree en plekken binnen ons sportterrein, zoals langs de lijn en het terras zijn rookvrij. Dit is even wennen. Help elkaar dan ook er aan te denken dat we als GKV onze jeugd willen beschermen en hen een gezond voorbeeld willen geven!

Er zijn een paar uitzonderingen; zo mag er op het terras gerookt worden na 21:00 uur (mits de jeugd t/m A-aspiranten afwezig zijn) en tijdens GKV-feesten.

Rookvrije Generatie
De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind dat verslaafd raakt aan roken is er één teveel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

We hopen dat u, net als GKV, zich sterk maakt voor een gezonde omgeving voor onze jeugdspelers en jonge bezoekers. Help ons mee om mensen aan te spreken en herinner ze aan de nieuwe afspraken. Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Iris von Franquemont (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Met vriendelijke groet,
Bestuur GKV, te Den Haag (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)