Nieuws

De nieuwste inzichten

Jeugdsportcoördinator

De laatste jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen binnen de sportwereld. Onder andere diversificatie en het verschil tussen toppers en subtoppers komt aan bod

Eén van de voornaamste doelen van elke vereniging is om jonge spelers op te leiden. Dit is ook bij GKV zo. Kinderen plezier laten ervaren in korfbal en ze helpen om daarin beter te worden. Hiervoor heeft elk jeugdteam bij GKV minimaal 2 trainers.
Maar hoe weten we nu wat goed opleiden is? De inzichten daarover altijd veranderlijk. De wetenschap komt steeds meer te weten over wat wel en niet werkt bij opleiden. Hier wordt in het kort beschreven wat de recente ontwikkelingen zijn en hoe die op het korfbal toegepast kunnen worden.

Er worden op heel veel vlakken nieuwe inzichten opgedaan. Van voeding tot sportpsychologisch en van het aanleren van techniek tot wat het verschil is tussen subtoppers en toppers. In dit stukje gaan we het over 2 zaken hebben : diversificatie en wat maakt iemand een succesvolle sporter.

Diversificatie is iets wat de laatste jaren al opkomend was. Dat betekent dat er een bredere vorm van bewegen of het uitvoeren van een beweging beter is voor de ontwikkeling. Kort gezegd komt het er op neer dat bijvoorbeeld huppelen en hinkelen ook het rennen verbeterd. Meer afwisseling zorgt voor een beter lichaamsbeheersing en het maakt dat sporters makkelijker kunnen aanpassen. Ook helpt het bij blessurepreventie.

Vertaald naar het korfbal zou je kunnen denken aan de volgende dingen : op verschillende manieren schieten. Hierbij kan er ook gewisseld worden in hoogte van de korven en welke maat van de bal. Deze afwisseling zorgt ervoor dat spelers elke actie opnieuw moeten inschatten hoeveel kracht er nodig is. Ze komen dus niet op de automatische piloot. Bij elke actie moet de speler de situatie inschatten en proberen de juiste oplossing te geven. Spelers raken hierdoor meer betrokken en zijn bewuster bezig met hun acties.

Het verschil tussen een topper en een subtopper zit hem in het omgaan met tegenslag

Het verwerken van tegenslagen is een hele belangrijke indicator om te zien hoever iemand kan komen. Dit is ook gedeeltelijk te trainen. Door met een speler na een tegenslag te praten over wat de tegenslag betekent en wat er verandert door de tegenslag. Door ook te focussen op de zaken waar de speler zelf invloed op heeft verbetert de speler in het omgaan met of na een tegenslag. Het resultaat van een wedstrijd heb je heel weinig invloed op, maar op het hard je best doen tijdens een training juist heel veel.