Nieuws

Coach Handboek deel 1: overleg met medetrainer voor seizoen

Coach Handboek

Een goed seizoen begint bij een goede voorbereiding. Trainers die elkaar versterken en op dezelfde punten coachen zorgen voor veel duidelijkheid bij spelers. En daarmee een sterke basis voor ontwikkeling bij de spelers en meer plezier bij trainers, spelers en ook ouders.

Voor je begint aan het seizoen is het verstandig om met de andere trainer(s) te overleggen. Duidelijke afspraken maken. Ook is het belangrijk om te weten wat de ander voor kwaliteiten heeft als trainer en of er randzaken die soms spelen.

Voor trainers is het belangrijk om een duidelijk kader te maken voor de spelers. Trainers die niet dezelfde grenzen hebben worden door spelers tegen elkaar uitgespeeld. Dit zorgt voor veel onduidelijkheid en daarmee ongewenst gedrag. Door met elkaar vooraf duidelijk af te spreken welk gedrag wenselijk is en welk gedrag onwenselijk voorkom je dit. Dan weten spelers precies wat wel en niet mag.

Een tweede punt is om met elkaar te bespreken wat de wensen zijn voor het seizoen. Wat verwacht je van het seizoen en van de ander. Het bespreken van zaken die ervoor kunnen zorgen dat er soms afgezegd wordt. Denk hierbij aan een examenjaar, een drukke periode op werk of een geplande vakantie. Bespreek ook met elkaar waar ieders kwaliteiten liggen. Is de ene goed in het onderhouden van contact met de ouders en de ander juist in het maken van afspraken met de spelers kan je zo goed de taken verdelen.

Vooraf afspraken maken en weten wat de ander wil is een uitstekende basis om een geslaagd seizoen te beleven. Het geeft een duidelijk kader voor de spelers. Onmisbaar in het zorgen voor een seizoen vol plezier bij zowel spelers als ook de trainers.