Nieuws

Het archief

Archiefcommissie

In een eerder artikel gaven we al een voorproefje van hoe het er kan uitzien als we documenten uit ons rijke GKV-archief digitaliseren en via de website voor iedereen beschikbaar maken. Zoals we al enkele malen hebben vermeld, is het probleem dat het digitaliseren van het hele archief een tijdrovende klus zal zijn en dat we daar niet zomaar even een heel peloton leden en oud-leden voor mobiliseren. Toch hebben we goede hoop dat we tegen het einde van dit seizoen voldoende mensen hebben kunnen enthousiasmeren om een begin te maken… en gelukkig zijn de eerste spreekwoordelijke schapen over de dam!

Hoe gaan we nu verder? Natuurlijk hebben we nog niet alles tot in de puntjes uitgekauwd, maar we hebben wel wat ideeën. Zo zien we voor ons dat alle items in het archief die we kunnen digitaliseren worden voorzien van labels, zodat ze via verschillende zoekopdrachten kunnen worden gevonden. We kunnen ze indelen naar type (clubkrantjes, ledenlijsten, foto’s, jaarverslagen, enzovoorts) en naar seizoen, om maar wat voorbeelden te noemen. Op die manier creëren we een digitale bibliotheek van ons archief, die in zekere zin ‘achter’ onze website hangt.

Op die website plaatsen we dan een aantal deurtjes die toegang geven tot wat waarschijnlijk de populairste zoekopdrachten zullen worden. Iets zegt ons dat mensen graag door Luctor et Emergo’s willen bladeren op een mooi virtueel tijdlijntje en foto’s willen zoeken die horen bij een bepaalde gelegenheid, zoals jeugdkampen of jubileumfeesten.

Uiteraard kan dat allemaal nog veranderen als we eenmaal bezig zijn, maar een ding staat vast : dit wordt een uniek traject, waarbij we in de aanloop naar ons honderdjarig bestaan een belangrijk deel van onze erfenis op zo’n manier veiligstellen dat ook de leden in onze tweede eeuw een indruk krijgen van hoe korfballen bij GKV er vroeger uitzag.

Spreekt dit je aan en wil je er na de zomer met enige regelmaat een paar uurtjes in investeren, laat het ons dan weten!