Nieuws

Praescriptie - van de voorzitter

Afgelopen vrijdag zijn Astrid en ik terug gekomen van een vakantie op Corfu. In die 1½ week was er op 8 oktober een bestuursvergadering en op de 16e de ALV. Ik heb begrepen dat de ALV goed is verlopen. Daarop hebben de leden o.a. ingestemd met mijn kandidatuur als interim-voorzitter. Hartelijk dank voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik ga uiteraard mijn best doen dat niet te beschamen.

Geschreven door Ralph von Franquemont op donderdag, 24 oktober 2019

Een van de belangrijkste onderwerpen voor de komende tijd is het versterken van de positie van onze vereniging. Daarbij gaat het niet zo zeer om de financiën, want die zijn, met Patty aan het roer, best wel op orde.
Waar we wel hard aan zullen moeten werken is ledenbehoud en –werving. De sportwereld heeft al jarenlang te maken met teruglopende ledentallen. Nog niet eens zo lang geleden had het KNKV ongeveer 100.000 leden, en werd er voorzichtig gedacht aan 125.000 (en misschien zelfs 150.000 leden). De afgelopen jaren heeft de korfbalbond echter alleen meer enkele procenten ledenverlies per jaar moeten noteren. De ledenstand per 30 juni is bijna 89.000 leden.
Ook GKV heeft helaas last van een daling; in de gouden jaren zaten we tussen de 150 en 200 leden, maar nu zijn het er slechts ongeveer 100. Dat is een zwakke basis, zoals ook in de recente GKV-visie is beschreven. Hoogste tijd om te trachten de daling weer om te buigen naar een ledenaantal van hopelijk ongeveer 150.
Op de ALV is al gesproken over een aantal ideeën, dat nieuwe leden zou kunnen opleveren. Het bestuur wil daar uitgebreider met de leden over van gedachten wisselen. Dat zal gebeuren op een brainstorm-bijeenkomst, te houden op maandag 4 november a.s. Onze jeugdsportcoördinator heeft daar op 22 oktober nog een stukje over geschreven. Het bestuur rekent op een grote deelname. Het is immers in het belang van alle leden en ouders van jeugdleden om een gezonde en zelfstandige vereniging te kunnen behouden.

Afgelopen zaterdag waren de laatste twee thuisduels van ons 1e en 2e. Wie die middag op het veld was, heeft kunnen genieten van twee onvervalste thrillers. Daarbij was voor de vier teams van GKV en Fortissimo uit IJsselstein sprake van een groot sportief belang. GKV 1 stond met 1 punt voorsprong op Fortissimo op de op een na laatste plek. GKV 2 stond met een voorsprong van twee punten op Fortissimo op een comfortabele eerste plaats.
Alle vier teams waren zich duidelijk bewust van hun positie in de competitie. Er werd met veel inzet gespeeld, en de stand in beide duels ging op en neer. Tot het laatst bleef het voor spelers en toeschouwers heel spannend. Gelukkig kon GKV 1 aan het eind van de wedstrijd de winst naar zich toehalen, en behaalde het met 26-25 de eerste overwinning van dit veldseizoen. Ook het 2e trok uiteindelijk aan het kortste eind, en is dankzij de 19-17 winst nog steeds ongeslagen. Hulde aan beide (eigenlijk alle vier) teams voor hun inzet, en uiteraard ook aan de trotse trainer Michael.
Met deze dubbele winst zal het zaterdagavond bij het Oktoberfest in de kantine ongetwijfeld tot in de kleine uurtjes heel gezellig zijn geweest.

De wedstrijd van GKV 2 is gefloten door onze Mathijs. Dat moest omdat er geen KNKV-scheidsrechter was, en de thuisvereniging dan reglementair verplicht is om voor een scheids te zorgen. Tegen Fortissimo ging het fluiten voor zover ik heb kunnen zien allemaal probleemloos. Ondanks de spanning in de wedstrijd heb ik geen echte protesten van de tegenstander gezien. 
Dat was helaas anders bij het thuisduel op 5 oktober tegen ZKC ‘31. Ook daar moest Mathijs de wedstrijd fluiten. Bij rust, en toen waren Astrid en ik gezien het spelverloop al vertrokken, stond ZKC met 14 – 6 ruim achter. De tegenstander was het echter niet eens met het fluiten van Mathijs, en vond hem te weinig optreden tegen het spel van ons 2e. Uiteindelijk besloot ZKC in de rust om niet verder te spelen, en was Mathijs daarom genoodzaakt de wedstrijd te staken. Daarnaast wordt door ZKC ook nog eens voorgesteld om de wedstrijd met een fictieve uitslag te beëindigen, hetgeen ons team en de scheids terecht weigeren. En dat allemaal in de week van de scheidsrechter, die voor Mathijs dus een bizar verloop had!
De tuchtcommissie heeft inmiddels ZKC voor de weigering om verder te spelen en de poging tot fraude zowel financieel als sportief bestraft. Jammer dat het zo ver moest komen.

Hiermee sluit ik mijn eerste stukje als voorzitter (zo u wilt praeses) af. Ik wil met enige regelmaat wat op de site schrijven over het wel en wee van GKV en onze korfbalsport. Eventuele  suggesties/commentaar zijn natuurlijk altijd van harte welkom.

Nieuwste taken

Geen taken gevonden

Categorieën