Aangescherpte regels voor het Coronatoegangsbewijs

De fors oplopende coronabesmettingen hebben de regering helaas gedwongen om weer tot zwaardere regels over te gaan. Afgelopen week werd op de corona-persconferentie aangekondigd dat er per zaterdag 6 november extra maatregelen ingevoerd worden.

Geschreven door Ralph von Franquemont op maandag, 08 november 2021

Voor de sportwereld zag het er aanvankelijk somber uit, omdat de verplichte QR-pas voor sporters en toeschouwers van 18 jaar en ouder voor de gehele amateursport zou gaan gelden. Sportkoepel NOC*NSF heeft de meeste Kamerfracties er van kunnen overtuigen dat de handhaving daarvan voor de vrijwilligers tot grote problemen zou gaan leiden. De regering heeft er uiteindelijk mee ingestemd dat de QR-pas volledig verplicht gaat worden in de zaal, en slechts in beperkte mate op het veld. Hieronder een overzicht van de nieuwe regels vanuit NOC*NSF en KNKV, die zaterdag 6 november zijn ingegaan. De belangrijkste wijzigingen zijn vet gemarkeerd.

Voor iedereen geldt:

 • denk aan de algemeen geldende hygiëneregels (handen wassen, geen handen schudden etc.);
 • bij klachten: blijf thuis en laat je testen;
 • ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak. Dit geldt voor iedereen;
 • er geldt een dringend advies om onderling afstand te houden, de bekende 1 ½ meter. Dat geldt uiteraard niet bij het sporten zelf;
 • bij autovervoer naar/van wedstrijd hoeven personen geen mondkapje meer te gebruiken, ook als ze niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Voor alle teams en trainingsgroepen geldt:

 • er mogen onderlinge wedstrijden tussen de verschillende teams gespeeld worden;
 • competities en wedstrijden tegen andere verenigingen zijn nog steeds toegestaan. /li>

Regels voor de veldcompetitie:

 • Het eerste deel van de veldcompetitie zit er nu op. Voor toeschouwers en spelers gelden ingaand 6 november geen beperkingen. Dat is echter wel het geval voor de kantine en het terras:
 • de kantine is open tot uiterlijk 00.00 uur;
 • de QR-pas is voor iedereen van 18 jaar en ouder verplicht voor het buitenterras en voor de kantine. Dat geldt dus ook voor eventuele kantineverhuur.

Regels voor de zaalcompetitie

We gaan de komende week weer de zaal in. Eerst beginnen we met trainen, en eind november start de zaalcompetitie. Voor de trainingen en wedstrijden in de zaal geldt wel een verplicht coronatoegangsbewijs:

 • Voor toeschouwers, inclusief de rij-ouders naar uit-wedstrijden, en spelers van 18 jaar en ouder op de tribune en in de zaal;
 • voor iedereen van 18 jaar en ouder in de horecavoorziening van de sporthal;
 • Uitgezonderd van deze QR-pas verplichting zijn personen die functioneel aanwezig moeten zijn, zoals scheidsrechters en trainers/coaches. Deze vrijstelling geldt alleen in de periode dat zij hun activiteit, bv. fluiten, uitoefenen. Daar buiten geldt ook voor hen de verplichte QR-pas.

Simpel gezegd geldt dus voor alle sportactiviteiten dat men gevaccineerd moet zijn, corona gehad moet hebben, dan wel recent getest. De QR-pas is dan het digitale bewijs van de 3G regel (gevaccineerd, genezen, getest). Zonder pas dus geen training of wedstrijd! En ook geen plek als supporter op de tribune! Vraag voor de sportwereld was wie de pascontrole zou gaan uitvoeren. De gemeente Den Haag heeft ons inmiddels bericht dat er een (gemeente)medewerker aanwezig zal zijn op het moment dat er in de gemeentelijke sporthallen sportactiviteiten plaats gaan vinden. Deze gaat dus de pas checken en vergelijken met ID, rijbewijs of paspoort. De gemeente zal deze algemene regel op korte termijn nog wel verder gaan uitwerken, maar het lijkt er dus op dat er vanuit GKV geen ‘vrijwilligers’ beschikbaar hoeven te worden gesteld voor controle, tenzij er sprake is van drukte.

Mochten er GKV-ers zijn die inspiratie willen opdoen bij de topkorfbalclubs uit de Korfbal League, daar geldt de verplichte QR-pas al voor iedereen van 13 jaar en ouder. Denk daar dus even aan als je naar Fortuna 1 of TOP 1 wilt gaan kijken.

Aan iedereen het dringende verzoek om loyaal aan de controle op de QR-pas mee te werken. Het bestuur hoopt overigens nog steeds dat iedereen ook twee keer gevaccineerd is, want dat is en blijft nog steeds de beste bescherming tegen het virus. En elke keer dat er gesport gaat worden een verplicht bezoek aan de teststraat is ook niet echt ideaal.

De nieuwe coronaregels zijn misschien maar kort van kracht. Als het aantal positieve testen blijft oplopen zal de regering wellicht nog verder in moeten grijpen. Uiteraard zal er over eventuele wijzigingen zo snel mogelijk op de site worden gecommuniceerd.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 14:00 - 16:40
Zondag Gesloten

Categorieën

Grote Clubactie

200 Loten

416 Loten

480,00

€ 1 000,00

Nieuw clubhuis

0 Stenen

2000 Stenen

0,00

€ 100 000,00